حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در ابتدای درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به در پیش بودن ماه مبارک رمضان، این ماه را فرصت بسیار مناسبی برای تبلیغ دین دانست و مبلغان را به بهره گیری حداکثری از این فرصت توصیه کردند.
ایشان با بیان این که دنیا رو به فساد می رود و آمار مفاسد روز به روز توسعه و گسترش پیدا می کند، فرمودند: برخی در این گونه مواقع حالت انفعالی پیدا می کنند و می گویند باید دعای فرج بخوانیم و به حضرت متوسل شویم تا خودشان بیایند و وضعیت را اصلاح کنند و با این بهانه تمام مسؤولیت را از دوش خود برمی دارند.
معظم له اضافه کردند: در مقابل عده ای دیگر می گویند اگر مفاسد زیاد شده، مسؤولیت ما نیز سنگین تر شده است و باید رسالت خود را با تمام وجود انجام دهیم و مردم را در حد وسع و توان خود از گمراهی و انحراف نجات دهیم.
ایشان با تأکید بر این که اسلام طرفدار احیای مادی و معنوی است، فرمودند: برادران عزیز برای هدایت جامعه همت و تلاش کنند؛ بویژه نسل جوان که بیشتر در معرض خطر و آسیب هستند و از سوی دیگر زمینه هدایت شان نیز آسان تر و بیشتر است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی تصریح کردند: باید مردم را با قرآن و معارف دین آشنا کنیم، در این ماه دل ها آمادگی بیشتری برای پذیرش دارد. بهترین فرصت برای نزدیک کردن مردم به خدا، ماه رمضان و استفاده از آیات قرآن کریم است.
ایشان با اشاره به تاکیدات آموزه های دینی و آیات قرآن کریم درباره وحدت مسلمانان، فرمودند: بیشتر افراد تنها به آیه شریفه «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا» استناد می کنند؛ در حالی که آیات بسیاری در این باره وجود دارد.
معظم له با تاکید بر این که مبلغان وارد ماجراهای اختلاف برانگیز سیاسی نشوند چراکه سبب اختلاف بیشتر و کدورت میشود و وحدت از بین می رود، خطاب به مبلغان فرمودند: سعی کنید بیشتر مسائل اعتقادی و اخلاقی را مطرح کنید، البته باید مردم را از خطرات دشمن آگاه و با خبر کرد؛ اما این به معنای این نیست که در کنار یک جناح سیاسی قرار گیرند، این به مصلحت نیست.
ایشان با بیان این که باید همه را نسبت به اصول انقلاب اسلامی آگاه و معرفت و آشنایی شان را تقویت کرد و این مساله ای سیاسی و جناحی نیست، تصریح کردند: ماه رمضان تنها ماه روزه گرفتن نیست، ماه معرفت و نیکوکاری و احسان هم هست. این ماه، ماهی است که باید کینه ها از سینه ها زدوده شود.
معظم له خاطرنشان کردند: امیدوارم صدا و سیما و رسانه ها کمک کنند، آنها نقش مؤثری در اصلاح و افساد مردم دارند، ان شاءالله با برنامه های مناسب موجی از اصلاح مفاسد اخلاقی و اجتماعی ایجاد شود.
***
چه عواملی مانع حج امسال شد؟
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود به کارشکنی های مقامات سعودی در مسیر اعزام حجاج ایرانی واکنش نشان داد و تصریح کردند: وقتی سازمان و مسؤولان حج ما دیدند عربستان سعودی با بهانه های مختلف می خواهد یک سری مسائل خلاف عزت را تحمیل کند، نپذیرفتند.
معظم له یادآورشدند: سعودی ها می خواهند انتقام شکست هایی که در عراق، سوریه و یمن داشتند را بگیرند و به همین خاطر حج را سیاسی کردند.
حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی تاکید کردند: طبق نص آیات قرآن، حرم امن خدا منحصر به کسی نیست، بلکه همه در آن مساوی هستند، اما اینها تبدیل به ملک شخصی خود کرده اند و می خواهند انتقام مسائل سیاسی و نظامی شکست خورده خود را بگیرند.
ایشان افزودند: از یک نظر دیگر من می گویم مصلحتی در کار بود؛ امام جمعه مدینه و مکه و مفتیان سعودی در خطابه های خود به قدری بر ضد شیعیان تبلیغ کرده اند و شیعه ستیزی عجیبی به راه انداخته بودند که این مساله خطراتی را متوجه مردم می کرد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی تاکید کردند: برنامه صحیح این است که حرمین شریفین زیر نظر جمعی از علمای تمام کشورهای اسلامی اداره شود و ملک شخصی آل سعود نباشد که هر طور دلشان خواست عمل کنند.
ایشان یادآورشدند: البته این برنامه ظرف یک سال و دو سال اجرایی نمی شود اما باید بذر آن کاشته شود تا حرمین شریفین از سلطه آل سعود خارج شود؛ البته این مساله به معنای نقض حاکمیت آنها بر مدینه و مکه نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی اضافه کردند: این کار اگر شورایی شود و افراد بی غرض و نخبه ای در راس برنامه ریزی قرار گیرند امور اصلاح خواهد شد؛ متاسفانه شاهد حوادث بسیار غم باری در مراسم حج بوده ایم و مسلمانان بسیاری کشته شده اند و این مساله منحصر به سال گذشته نبود.
معظم له افزودند: چرا باید برج های سر به فلک کشیده در کنار خانه خدا ساخته شود و جرثقیل های بزرگ و حجیم بر سر حجاج بیت الله الحرام آوار شود و آن حوادث تلخ و دردناک روی دهد؛ چرا باید به خاطر مسائل مادی و سودی که شاهزادگان سعودی می برند، این همه لطمه و خسارت به مسلمانان وارد شود.
در پایان ایشان برای نجات مسلمین جهان از شرّ اشرار و خاموش شدن آتش فتنه ها در سراسر دنیای اسلام دعا کردند.