حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در درس خارج خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به پیش رو بودن عید نوروز، این ایام را دارای فرصت ها و آسیب هایی دانستند که باید از فرصت ها استفاده و از آسیب ها پرهیز کرد.
ایشان افزودند: یکی از فرصت ها، نظافتی است که مردم مقید هستند در زندگی خود انجام دهند و خانه تکانی کنند. همچنین دید و بازدیدها که خانه تکانی قلبی به شمار می رود از دیگر فرصت ها است تا افراد کینه ها را فراموش و آشتی کنند؛ توجه به صله رحم و صلح دوستان بسیار مهم است.
معظم له کمک به نیازمندان، کمک به آزادی زندانی ها و عیادت از بیماران را از دیگر فرصت های ایام نوروز برشمردند و اظهار داشتند: حضور مردم در مراکز دینی و مذهبی و شروع کردن سال با راز و نیاز با خداوند از دیگر فرصت های مهم است.
ایشان فرصت دیگر ایام نوروز را تفریح سالم دانستند و ادامه دادند: افراد با ایمان باید زمان خود را به سه بخش تقسیم کنند: بخشی برای ارتباط با خداوند متعال، بخش دیگری برای دنبال معاش بودن و بخش سوم برای تفریح سالم. اسلام اجازه می دهد که انسان در شبانه روز ساعاتی برای تفریح داشته باشد چرا که کمک به ساعات دیگر می کند و تجربه ثابت کرده که استفاده از تفریح سالم و ایّام تعطیل راندمان کارها را بالا می برد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی همچنین به آسیب های ایام نوروز اشاره کردند و ابراز داشتند: یکی از آسیب های مهم مسائل رانندگی و تصادفات است که غالبا مقصر راننده است، سرعت و سبقت غیر مجاز و خواب آلودگی سبب می شود در ایام شادی عید، خانواده های زیادی داغدار شوند، اگر احتیاط شود این آسیب بسیار کاهش پیدا خواهد کرد، جاده ها و وسایل نقلیه هم مؤثر در این آسیب است اما عمده مشکلات مربوط به رانندگان است.
ایشان عنوان کردند: چشم و هم چشمی ها، فرار از دید و بازدید و از صله ارحام و آلوده شدن تفریحات به خلاف شرع از دیگر آسیب ها محسوب می شود. انسان نباید خود را از دیدار ارحام و دوستان محروم کند. در تفریحات نباید خلاف شرع هایی مانند اختلاط نادرست، بدحجابی و بی حجابی ها و مصرف مواد غیر مجاز وجود داشته باشد.
معظم له همچنین آسیب رساندن به محیط زیست را از آسیب های این ایام دانستند و خاطرنشان کردند: عده ای در این ایام به محیط زیست آسیب می رسانند که نباید اینگونه باشد بلکه باید ملاحظه و رعایت کرد. گاهی آثار تخریبی بر محیط زیست جبران ناپذیر است؛ مانند روشن کردن آتش و رها کردن آن که گاه بخش عظیمی از جنگل ها را می سوزاند. بنابراین باید از فرصت ها بهترین استفاده را کرد و از آسیب ها پرهیز کنیم.
ایشان همچنین با اشاره به مصادف شدن روز عید با شهادت امام هادی (علیه السلام) اضافه کردند: منافات ندارد که در این یک روز دید و بازدیدها صورت گیرد اما شادی هایی که با مسأله شهادت منافات دارد نباید انجام شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در ابتدای سخنان خود با بیان این که سختگیری های بی مورد مطابق با اسلام نیست، گفتند: در حدیث پیغمبر اکرم (صلی الله علیه وآله) آمده است، آتش قیامت بر کسانی که آسان گیر هستند، حرام است. همسران و فرزندان و همسایگان و فروشندگان و خریداران نباید برای هم سخت بگیرند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی افزودند: بسیاری از مشکلات اجتماعی با آسان گیری حل می شود البته انسان باید مقید و منظم باشد اما اگر کسی گرفتار بود و اشتباه کرد نباید سخت گرفته شود. دستورات اسلام تنها مربوط به آخرت نیست بلکه دنیا و آخرت را شامل می شود.
ایشان اظهار داشتند: بیشتر بیماری ها، ناشی از استرس است که اگر انسان سخت گیر باشد دائما استرس و فشار روحی پیدا می کند و دچار بیماری های جدی می شود اما اگر انسان آسان بگیرد این چنین نخواهد بود. سلامتی جامعه، جسم و روح انسان ها در گرو سختگیری نکردن است. امیدواریم همه از این پیام اسلام پند بگیرند و زندگی خوبی داشته باشند.