حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی در مراسم افتتاحیه دوره جدید مرکز آموزش تخصصی شیعه شناسی حوزه علمیه قم با اشاره به حدیث ثقلین فرمودند: تمسّک به این روایت سبب گرفتار نشدن فرد در ضلالت میشود.
ایشان فرمودند: در عمل نیز میبینیم خارج شوندگان از این مسیر گرفتار لغزش شدند، در حالی که ما با تمسّک به ولایت در مسیر صحیح باقی ماندیم.
معظّم له در ادامه سخنان خود با بیان اینکه اکثر برادران اهل سنت قائل به عدم حجیّت عقل هستند، خاطرنشان کردند: قرآن به صراحت بحث عقل را بیان کرده و هفتاد آیه در این باره وجود دارد، ولی چرا عدهای غافل شده و آن را از حجیّت انداختهاند.
ایشان ادامه دادند: شیعیان به برکت تمسّک به اهلبیت(علیهم السلام) در اینباره مسیر صحیح را انتخاب کردند، برای نمونه باب نخست کتاب کافی درباره عقل و جهل است که مرحوم کلینی این نقطه قوت شیعه را در ابتدای کتاب خود بیان کرده است.
حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی تأکید کردند: امروز در دنیایی زندگی میکنیم که منکران حجیّت عقل اصلاً حق اظهار نظر ندارند.
ایشان یادآور شدند: یکی دیگر از موضوعات انکار عدالت پروردگار از سوی گروهی نامسلمان است، در حالی که عدالت از اصول مذهب ما است، انکار عدالت خلاف قرآن است، در قرآن آیات متعددی در این درباره بیان شده و نمیتوان اینها را نادیده گرفت، برخی میگویند خدا اگر بخواهد تمام پیامبران را جهنم ببرد و تمام بدکاران را به بهشت خلافت عدالت نیست، اینها سخنان مضحک است که عقلا آن را نمی پذیرند ولی شیعیان عدالت را اساس مذهب خود قرار دادهاند، آیا این افتخار نیست؟
معظّم له با اشاره به اینکه گروهی قائل به جبر هستند، فرمودند: این افراد میگویند انسان در انجام اعمال مجبور است، با این اعتقاد مسأله جهنم، بهشت، سؤال، جواب، آمدن انبیا، نزول قرآن و دیگر مسائل زیر سؤال میرود؛ اگر قائل به جبر باشیم تمام اصول دعوت انبیا، ارسال رسولان و انزال کتابها زیر سؤال میرود، در حالی که ما با هدایت اهل بیت(علیهم السلام) اصل اختیار را پذیرفته ایم.
ایشان افزودند: ما میگویم احکام تابع مصالح و مفاسد هستند، در حالی که دیگران میگویند احکام تابع مصالح و مفاسد نیست، این بیان با آیات قرآن نمیسازد، قرآن میفرماید «نماز فرد را از فحشا نگه میدارد» و فلسفه سایر احکام را بیان کرده، تمام این موارد به سبب دوری از هدایت اهل بیت(علیهم السلام) است.
حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی با بیان اینکه شیعیان با پیروی از اهلبیت(علیهم السلام) راه صحیح را در مسائل مختلف پیدا کردهاند، اظهار داشتند: خدا را باید شاکر باشیم که در سایه حدیث ثقلین قرار گرفته و راه کج را نرفتیم.
معظّم له در ادامه سخنان خود به دانش آموختگان مرکز شیعه شناسی توصیه کردند: با مطالعه و بیان صحیح معارف افراد را تربیت کنید؛ باید با ادبیات صحیح بدون توهین مسائل را مستدل بیان کنیم، نخست خود فرد باید بر مسائل تسلط داشته و سپس دیگران را ارشاد کند.
ایشان یادآور شدند: در مسأله قلم و بیان مسلط باشید، برخی خیال میکنند قدرت بیان و قلم برای عده خاصی است، در حالی که همه میتوانند دارای بیان و قلم مناسبی باشند تا اعتقادات خود را مطابق با شرایط هر مکانی بیان کنند؛ قلم و بیان دو شمشیر است که باید در اختیار گرفت.
حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی عنوان کردند: هیچ مذهبی دنیای امروز را پس از سرخوردگی از مادی گری جز مذهب تشیع نمیتواند سیراب و قانع کند، اسلام به صورت مذهب تشیع میتواند دنیا را سیراب کند؛ خوشبختانه اکنون فرصت خوبی برای بیان معارف اهلبیت(علیهم السلام) در سطح جهان ایجاد شده است و باید از این فرصت ها به خوبی بهره گرفت.
ایشان تأکید کردند: کشتارهای که از سوی گروههای مختلف همانند تروریستهای داعشی صورت میگیرد زایده تفکرات غیر شیعی است، شیعه هرگز این افکار، کارها و برنامه را نمیپذیرد، این افکار به سبب انحراف از مسیر اصلی ایجاد شده است.
معظّم له در پاسخ به یکی از اساتید مرکز شیعه شناسی که خواستار برگزاری کلاسهای درباره بررسی فقهی لعن و سب شده بود، فرمودند: بررسی مسأله سب و لعن مهم است، برخی خیال میکنند ولایت این است و بدون سب و لعن ولایتی نیست.
ایشان افزودند: در حالی که مسأله این نبوده و این کار دارای چه آثار و پیامدهای نامطلوبی است، امام صادق(علیه السلام) در روایتی میفرمایند «شما به عیادت بیماران آنها بروید، در تشییع جنازه آنها شرکت کنید و در نماز آنها حاضر شوید».
حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی با تأکید بر حفظ وحدت و انسجام میان امت اسلامی بیان داشتند: وحدت مسلمان باید حفظ شود تا از این خونریزیها جلوگیری شود، مسأله ولایت را با هیچ چیزی مبادله نمیکنیم، ولی دانستن منطق و ادبیات و بیان مدارک و منابع در این موضوع بسیار مهم است؛ نکند افراطیگری سبب از بین رفتن زحمات بزرگان و جلوگیری از تبلیغات برای گسترش مکتب شود.
ایشان در بخش پایانی سخنان خود برای موفقیت دانش پژوهان مرکز تخصصی شیعه شناسی دعا کرد و گفتند: امیدواریم با برنامههای شما جهشی در شیعه شناسی ایجاد شده و این کار در سطح بالاتری ادامه داشته باشد.