حضرت آیت الله لعظمی مکارم شیرازی در چهاردهمین اجلاسیه مدیران حوزه علمیه خواهران که امروز در سالن همایش های بیداری اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها برگزار شد، با تقدیر و تشکر از دستاندرکاران برگزاری این اجلاسیه اظهار کردند: با توضیحاتی که حجت الاسلام والمسلمین بهجت پور بیان کردند مشخص می شود که حوزه علمیه خواهران به یک نهاد مهم در سراسر کشور تبدیل شده است.
ایشان ادامه دادند: یکی از برکات انقلاب اسلامی تشکیل حوزه های علمیه خواهران است یعنی خواهران وارد مسؤولیت های سنگین علمی و تربیتی شده اند و به دلیل آمادگی جامعه، به سرعت گسترش پیدا کرد و در بسیاری از موارد از حوزه علمیه برادران پیشی گرفته است.
معظم له افزودند: البته برخی از متحجران، خواهران را از این گونه فعالیت ها نفی می کردند یعنی می خواستند آنها را از فعالیت های اجتماعی و تعلیم و تربیت حذف کنند اما به شکر خدا نظام جمهوری اسلامی آن متحجران را عقب زد و آنچه را که امروزه می بینید به وجود آمد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی با طرح سؤالی مبنی بر نظر اسلام در زمینه فعالیت های اجتماعی و تعلیم و تربیت زنان در جامعه، گفتند: قرآن کریم در آیه 35 سوره احزاب به ۱۰ گروه از مردان و زنان اشاره کرده و در پایان نیز اجر عظیم برای این ۱۰ گروه قائل شده است.
ایشان افزودند: ذکر این ده گروه بی حساب و کتاب نیست و تمام فعالیت های مهم اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی، را نیز بیان کرده است؛ خداوند در این آیه می خواهد بگوید تمام افتخارات و فعالیت هایی که مردان اعم از سیاسی، اخلاقی، مردمی، عرفانی و دینی را برعهده دارند، زنان نیز میتوانند داشته باشند.
معظم له تاکید کردند: بسیار جالب است که در ۱۴۰۰ سال پیش که دختران را زنده به گور میکردند و اگر خبر تولد دختری به پدرش داده می شد رنگ چهره اش سیاه می شد و آن را مایه آبرو ریزی می دانست، آیه 35 سوره احزاب بیان شده است که تمام افتخارات مردان را برای زنان نیز قائل است.
ایشان بیان کردند: اگر بخواهیم در سایه قرآن حرکت کنیم، باید بدانیم که بانوان نیز می توانند در همان مسیری که مردان گام برمیدارند، حرکت کنند و وظیفه مادری هرگز مانع فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی بانوان نیست.
مرجع عالیقدر جهان تشیع با اشاره به مسأله مدیریت بیان کردند: مدیریت مهمترین مسأله در انجام فعالیتها و برنامههای مختلف است و چنانچه رهبر معظم انقلاب نیز بیان کردند مشکلات جامعه اعم از سیاسی، اعتقادی و اجتماعی به مدیریت بر می گردد؛ در مسأله تربیت و تعلیم و آموزش خواهران نیز مدیریت حرف اول را می زند.
ایشان ادامه دادند: مدیریت باید جامع باشد و مدیر نیز باید آموزش های لازم مدیریتی را بگذراند زیرا همان گونه که مدیران مدارس گروههای زیر دست خود را آموزش میدهند، خودشان نیز باید مدیریت را آموزش ببینند تا بتوانند مشکلات را برطرف کنند، به عنوان مثال کشورهای آلمان و ژاپن در جنگ جهانی دوم نابود شدند اما به دلیل این که مدیر داشتند، جامعه را از نو ساختند و در حال حاضر در زمینههای اقتصادی پیش رو هستند و این از مسائلی است که باید به آن توجه داشته باشیم.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی با بیان این که به دنبال هر تربیتی باید بازدهی وجود داشته باشد، افزود: در برنامه های تبلیغی و تربیتی بالاخره باید بازدهی وجود داشته باشد و انسان باید علومی را که آموخته است به دیگران نیز منتقل کند و اگر انسانی علومی را که آموخته است با خود به گور برد افتخار نیست بلکه احتکار است.
معظم له ادامه دادند: امروزه برای تبلیغ دین اسلام آزادی وجود دارد و دنیا نیز تشنه معنویت است و از مادی گری خسته شده و به دنبال مکتب است که بسیاری به اسلام و در میان مذاهب اسلامی به مکتب اهل بیت علیهم السلام رو آورده اند؛ مکتب اهل بیت با سایر مکاتب اسلامی تفاوت هایی دارد از که از آن جمله می توان به حجیت عقل اشاره کرد زیرا اهل سنت حجیت عقل را منکر می شوند.
ایشان فرمودند: ما باید از این فرصت برای تبلیغ مکتب اهل بیت علیهم السلام استفاده کنیم زیرا آمادگی لازم برای پذیرش آن در جامعه وجود دارد که اگر از این فرصت استفاده لازم را نبریم مسؤولیت خواهیم داشت.
معظم له با بیان این برخی مسؤولیت خواهران متمایز از برادران است، عنوان کردند: خواهران در زمینه تربیت فرزندان امتیازی نسبت به برادران دارند و بدون تردید اگر شیر صالحه به فرزند داده شود، فرزند نیز صالح میشود و همین مسأله نشان دهنده نقش بانوان در تربیت فرزندان است؛ همچنین در دوران کودکی، فرزندان به مادران وابسته هستند و مادران میتوانند در این زمان و دوران تاثیرگذاری زیادی در فرزندان داشته باشند.
ایشان تصریح کردند: فعالیتهای حوزههای علمیه خواهران و برادران باید هماهنگ باشد زیرا دوگانگی میان حوزه های علمیه موجب تحقیر می شود بنابراین باید یک اصول در حوزههای علمیه خواهران و برادران حاکم باشد گرچه مدیران این دو مرکز مدیریت باید جدا گانه باشند.
این مرجع تقلید با تأکید بر استقلال مالی حوزه علمیه تصریح کردند: حوزه علمیه نباید وابستگی مالی به دولت ها داشته باشد و باید در این زمینه منابع مالی ایجاد شود به گونه ای که نیازی به دولت نباشد به ویژه در شرایط امروزی که دولت فعلی نسبت به مسائل حوزوی و تربیتهای دینی دلسوز نیست و حتی در برخی موارد بیتفاوت است و با وجود این مشکل، وابستگی اثرات منفی زیادی خواهد داشت و امیدوارم روزی فرا برسد که حوزههای علمیه کاملا مستقل باشند.
معظم له افزودند: همین استقلال تفاوت اصلی حوزههای علمیه شیعه با اهل سنت است زیرا مدیر الازهر مصر که بزرگ ترین حوزه علمیه اهل سنت است را دولت انتخاب می کند و حقوقش را نیز دولت می پردازد؛ آیا چنین حوزه ای می تواند حکومت اسلامی ایجاد کند؟
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود، خاطرنشان کردند: در حوزههای علمیه باید به آموزشهای اجتماعی و سیاسی توجه ویژه داشته باشیم زیرا در غیر این صورت افرادی دیگر در حوزه علمیه نفوذ خواهند کرد؛ مبادا از امور سیاسی و اجتماعی غافل شویم و افرادی بر سر کار آیند که ارتباطی با انقلاب ندارند.
معظم له با طرح سؤالی مبنی براین که تکلیف خواهران پس از تحصیل آنها چه می شود، گفتند: در زمینه مسأله کاریابی در حوزه علمیه خواهران کارهایی انجام شده اما کافی نیست البته این مشکل در حوزه علمیه خواهران و دانشگاه ها نیز وجود دارد در حالی که مدیران در کنار آموزش باید به دنبال اشتغال نیز باشند تا از آموزش های آنها بهره گیرند.
ایشان در پایان خطاب به مدیران مدارس حوزه علمیه خواهران توصیه های ارائه و فرمودند: سعی کنید به شاگردان خود امید دهید و افراد منفی باف را در محیط درسی خود راه ندهید.