حضرت آیة اللّه العظمى مکارم شیرازى ضمن تسلیت شهادت بانوى بزرگ اسلام حضرت زهرا(س) فرمودند:
ایّامى است که باید دست به ولاى ائمه(ع) بزنیم نه فقط توسّل براى حلّ مشکلات بلکه دست زدن به ولا همان است که در حدیث معروف آمده، و امام(ع) مى فرماید: «بنى الاسلام على خمس، که پنجمین آن ولایت است یوالى ولى اللّه فیکون اعماله بدلالته; ولایت آنها را بپذیرد تا اعمال او به راهنمایى آنها باشد.
ایشان درباره شخصیت انسانى فرمودند:
دانشمندان درباره عوامل تشکیل دهنده شخصیت انسان زیاد صحبت کرده اند که چهار عامل از همه مهمتر است، اوّل عامل وراثت است، یعنى پدر و مادر عامل سازنده شخصیت انسانى است، دوّم مسئله تربیت و عامل سوّم محیط جامعه یعنى مجموعه فرهنگ موجود در جامعه و عامل چهارم سازندگى شخصى است و ممکن است بعضى از این عوامل، عوامل دیگر را خنثى کند مانند فرزند حضرت نوح(ع) قرآن مجید از 1400 سال قبل به این مسئله عنایت کرده و مى فرماید: فَتَقَبَّلها ربُّها بقبول حسن و انبتها نباتاً حسناً، خداوند مریم را مثل گیاه خوب پرورش داد، گیاهى که از جنبه هاى وراثت خوب بود و کفلها زکریا، در دوران تربیت در سایه زکریا پرورش یافت و محیط زندگى او بیت المقدس کانون علما و دانشمندان و زهّاد بنى اسرائیل بود. مسئله سازندگى شخصیت را با قرب به خداوند شروع نمود کلما دخل علیها زکریا المهراب وجد عندها رزقا قال یا مریم انى لک هذا قالت هو من عند اللّه و کار به جایى رسید که مریم از سوى خداوند به وسیله فرشتگان مخاطب شد یا مریم ان اللّه اصطفاک و طهرک و اصطفاک على نساء العالمین.
معظم له سپس به تفسیر این چهار عامل در مورد حضرت زهرا پرداخته و فرمودند:
نطفه او از پیامبر بالاترین شخصیت انسانى است، تربیت او در آغوش پیغمبر اکرم(ص) و حضرت خدیجه(س) بوده است فى بیوت اذن اللّه ان ترفع و یذکر فیها اسمه این بیوت، بیوت ائمه خدا و پیامبر خدا بوده و محیط پرورش حضرت زهرا(س) در چنین جایى بوده است، همچنین دوران شخصیت و
سازندگى خود حضرت بسیار بالا است.
حضرت آیة اللّه العظمى مکارم شیرازى درباره شخصیت بانوى اسلام با بیان حدیثى فرمودند:
هنگامى که خدیجه(س) فوت کرد و دور از چشم دختر دفن شد، حضرت فاطمه دامن رسول اللّه را گرفته و فرمود مادرم کجاست؟ ناگهان جبرئیل بر پیامبر نازل شده و فرمود خداوند به تو سفارش مى کند که سلام مرا به فاطمه برسان و بگو غصه مخور، مادرت در یکى از قصرهاى زیباى بهشتى است ساره (همسر با تقوى فرعون) در کنار اوست و فاطمه(س) وقتى آن را شنید فرمود: ان اللّه هو السلام و منه السلام و الیه السلام; ذات او سلام و مبدأ سلام و منتهاى سلام است، در سن پنج سالگى آیا مثل این فضیلت در مورد غیر او شنیده شده است؟! همچنین در مورد ازدواج حضرت زهرا در حدیثى آمده است که مهریه حضرت در ازدواج با على(ع) آمرزش شیعیان او بوده است.
معظم له در خاتمه فرمودند:
این مطالب براى این نیست که فقط مسائل تاریخى را روشن کنیم بلکه باید در مورد فرزندان خود از آن الگو گرفته و مسائل فرهنگى را جدّى بگیریم.